De HP Victus 15L is een van die computers die bijna perfect zijn qua prestaties op 1080p voor een redelijke prijs. De poortselectie aan de voorkant van de pc is behoorlijk indrukwekkend. Echter, zijn formaat is zowel een zegen als een vloek, want het is de perfecte grootte voor krappe bureaus, maar draagt bij aan de problemen van oververhitting van deze computer.
Voordelen
+Solide gamingprestaties op 1080p
+Neemt niet veel ruimte in beslag
+Veel toegankelijke poorten
+Zeer betaalbaar in goedkoopste configuraties
Nadelen
-Krappe vormgeving leidt tot mogelijke oververhitting
-Constructie zou robuuster kunnen zijn
Waarom je TechRadar kunt vertrouwen: We besteden uren aan het testen van elk product of elke service die we beoordelen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het beste koopt. Lees meer over hoe we testen.
Budget gamingmachines zoals de HP Victus 15L zijn altijd een compromis. Je hoeft er geen orgaan voor te verkopen om ze te kunnen betalen, maar je moet genoegen nemen met het verlagen van de instellingen in veeleisende games, vasthouden aan een resolutie van 1080p, en functies zoals HDR en ray tracing overslaan.
Die compromissen zullen altijd een rol spelen in het gesprek over de beste budget gaming-pc’s. In tegenstelling tot sommige van de beste gaming-pc’s, is het gewoon iets wat je moet accepteren als je de prijs laag wilt houden.
De HP Victus 15L, hier beoordeeld, is redelijk capabel om zelfs de nieuwste games op gemiddelde instellingen op een resolutie van 1080p te draaien. En, zijn vormfactor maakt het perfect voor mensen met krappe ruimtes. Hoewel het zich alleen echt onderscheidt van de concurrentie met zijn overvloed aan poorten die toegankelijk zijn aan de voorkant van de machine, is het een mooie optie voor gamers met een beperkt budget.
Helaas maakt een deel van het compromis met de HP Victus 15L het omgaan met zijn neiging tot oververhitting, wat prestatieproblemen veroorzaakt wanneer het te zwaar belast wordt. Als je die lijn kunt bewandelen, zit je goed. Anders wil je misschien sparen voor een krachtigere machine.
De HP Victus 15L kan vrij goedkoop worden aangeschaft als budgetoptie in het gamingassortiment van HP. De basisconfiguratie met AMD Ryzen 5 5600G CPU, AMD Radeon RX 6400 GPU, 8GB RAM en 256GB SSD kost in Nederland 856,21 €. Hoewel Britten geen van de AMD-gebaseerde modellen in handen zullen kunnen krijgen, kost de goedkoopste configuratie (13e generatie Intel Core i5, Nvidia GeForce GTX 1660, 8 GB RAM en 512 GB SSD) je slechts £ 699,98.
Het uitgeruste model, hier beoordeeld, wordt geleverd met een Intel Core i7 van de 12e generatie, Nvidia GeForce RTX 3060, 16 GB RAM en een 512 GB SSD / 1 TB HDD-opslagcombo en kost een redelijke $1.399,99 / £1.049,99 / ongeveer AU$2094,65. Als dat een beetje hoog lijkt, onthoud dan dat HP zijn modellen regelmatig afprijst.
Zoals bij de meeste computerproductlijnen kan de HP Victus 15L een beetje verwarrend worden, aangezien je deze uitgeruste configuratie met een 13e-generatie Intel Core i7 voor dezelfde prijs kunt krijgen. En, degenen in het VK zullen eindigen met een Intel Core i5 CPU en een 1TB SSD in plaats van de SSD en HDD combo.
Helaas lijkt de Victus 15L nog niet beschikbaar te zijn in Australië. Maar, gebaseerd op de landingspagina van de Australische website van het bedrijf, zou het uiteindelijk daar moeten belanden.
HP VICTUS 15L: ONTWERP
Basis en eenvoudig ontwerp
Chassis is een beetje zwak
Veel poorten aan de voorkant
Een snelle inspectie van de HP Victus 15L bevestigt het voor de hand liggende. Dit is een budgetmachine, zelfs in zijn duurste configuraties. Het is een vrij eenvoudige, no-nonsense aangelegenheid, slechts opgeleukt met een enkele RGB-zone van verlichting in de vorm van een V uitgesneden aan de voorkant. Verkrijgbaar in het wit of zwart, laat het de doorzichtige glazen panelen van duurdere gaming-desktops achterwege voor een volledig aluminium bedekking.
Waar de kostenbesparingen het meest voor de hand liggen, is in het chassis. Hoewel deze computer goed verpakt was, was het achterpaneel van het chassis waar de grafische kaart en voedingsschroeven in komen, lichtjes vervormd met het beoordeelde model. Hoewel dit de prestaties niet beïnvloedde, is het zorgwekkend. Ook wanneer je de computer opent, zijn de onderdelen van het moederbord tot het RAM duidelijk van de meest basale soort.
Als iemand die altijd aangetrokken is geweest tot kleinere form factors, is de kleine omvang van de desktop een mooie welkom. Met afmetingen van 6,1 x 11,71 x 13,27 inch, neemt het niet te veel bureau- of vloerruimte in beslag, ideaal voor situaties met beperkte ruimte zoals een slaapzaal.
Ik waardeer ook het aantal poorten dat beschikbaar is op de HP Victus 15L, met name aan de voorkant. Er zijn vier USB-A-poorten aan de voorkant, een USB-C-poort en een hoofdtelefoonaansluiting, allemaal onder elkaar
in een kolom onder de aan-uitknop. Gewoonlijk vind ik desktopcomputers, gaming of anderszins, slechts een paar USB-A-poorten aan de voorkant, misschien met een USB-C erbij gegooid. Aangezien meer randapparaten overschakelen op draadloze connectiviteit via een dongle, is het hebben van gemakkelijker toegang tot een groot aantal poorten een van de meer unieke aspecten van de Victus 15L.
Het totale poortaantal is waarschijnlijk vergelijkbaar met de meeste gamingcomputers, aangezien er slechts vier extra USB-A-poorten aan de achterkant zijn, een audio in en uit evenals een microfooningang, evenals een HDMI en DisplayPort, om nog maar te zwijgen van degene op de grafische kaart.
HP VICTUS 15L: TESTRESULTATEN
Zo presteerde de HP Victus 15L in onze reeks benchmarktests:
3DMark: Night Raid: 56.085; Fire Strike: 19.868; Time Spy: 8.919
GeekBench 5.5: 1793 (single-core); 10774 (multi-core)
CrossMark: Algemeen: 1774 Productiviteit: 1726 Creativiteit: 1894 Reactievermogen: 1581
Total War: Warhammer III (1080p, Ultra): 72.2 fps; (1080p, Laag): 200.4 fps
Cyberpunk 2077 (1080p, Ultra): 68,35 fps; (1080p, Laag): 108,70 fps
Dirt 5 (1080p, Ultra): 80.2 fps; (1080p, Laag): 186.8 fps
Handbrake 1.6: 5:14
Als ik één woord moest gebruiken om de prestaties van de HP Victus 15L te beschrijven, zou het grillig zijn. Ik heb het voor elkaar gekregen om Battlefield 2042 te spelen op redelijk hoge instellingen op 4K bij 60Hz, maar toen ik Control opstartte op 1080p, zij het op zijn hoogste instellingen, liet de pc zich letterlijk opnieuw opstarten.
Wat dit betekent is dat de prestaties die je kunt verwachten van een Nvidia GeForce RTX 3060 er zijn. Maar, wanneer je zijn grenzen bereikt, zal de HP Victus 15L meer doen dan alleen langzame prestaties leveren. Ik heb deze computer een paar keer zien herstarten toen ik hem te zwaar belastte.
Ik geloof dat dit komt doordat er enkele problemen zijn met het ontwerp van deze pc die kunnen bijdragen aan oververhitting. Het kleinere chassis met zijn krappe interne ruimte laat niet zoveel luchtcirculatie toe als je zou vinden bij grotere torens, terwijl slechts een kwart van één zijpaneel is geventileerd.
Dit betekent dat je waakzaam moet zijn bij het opzetten van de HP Victus 15L voor gaming. Om te beginnen wil je vasthouden aan een resolutie van 1080p. Het kan medium instellingen gemakkelijk aan. Persoonlijk vind ik ray tracing niet echt veel toevoegen aan mijn game-onderdompeling, maar hier zou ik dat uit laten.
Je kunt ook gebruikmaken van alle apps die HP hier heeft opgenomen om problemen op te lossen, inclusief individuele hardwarecontroles of instellingen aanpassen voor betere gamingprestaties. De HP Omen-app, die vrij intuïtief te gebruiken is, is een geweldige bron om de interne temperatuur in de gaten te houden. Belangrijker nog, ik kon prestatie-instellingen aanpassen, inclusief het draaiende houden van de ventilatoren om problemen met oververhitting te verminderen. Natuurlijk kunnen die ventilatoren behoorlijk luid worden.
Pc-gaming is een dure hobby. Als je een desktop wilt die je niet failliet maakt, dan is de HP Victus 15L misschien iets voor jou.
De kleine formfactor van de HP Victus 15L is ideaal voor mensen met beperkte ruimte. De meeste gaming-pc’s zullen veel groter zijn (of veel duurder).
Al die naar voren gerichte poorten, hoe klein het ook lijkt, zijn een kwaliteit-van-gaming-leven toevoeging die ik graag op meer gaming-pc’s zou zien.
De HP Victus 15L maakt enkele offers om zijn prijspunt te halen. Als je je budget niet hoeft te beperken, moet je iets robuusters overwegen.
Zelfs de meest uitgeruste versie van deze computer heeft zijn beperkingen. Dus, als je geeft om spelen op een 4K-resolutie, instellingen maximaliseren of ray tracing gebruiken, wil je iets met iets meer vuurkracht.
Na een week lang de HP Victus 15L te hebben gebruikt, heb ik een verscheidenheid aan games erop gespeeld, waaronder Far Cry 6, Control, Battlefield 2042 en Cyberpunk 2077. Ik heb ze geprobeerd op verschillende grafische instellingen en resoluties.
Toen ik problemen had met oververhitting, heb ik alle beschikbare diagnostische hulpmiddelen doorlopen en geknoeid met de verschillende apps. Ik heb ook de computer geopend om te zien hoe het er van binnen uitzag en hoe alles was aangesloten.
Ik heb de afgelopen jaren technische apparatuur gerecenseerd voor gaming en andere doeleinden, waarbij ik een gevoel heb gekregen voor waar ik naar moet kijken en hoe ik een stuk gereedschap door zijn stappen kan laten gaan om te zien of het de aanbeveling waard is. En, ik speel al veel langer computerspellen, dus ik begrijp wat gamers zoeken om het meeste uit hun titels te halen.