Analyse van de camera functies van de iPhone 15 Pro

Hoge korting

iPhones krijgen uitstekende, langdurige software-updateondersteuning en kunnen gemakkelijk een paar jaar meegaan. Ik heb de iPhone 15 Pro getest tegen mijn iPhone 11 Pro, iPhone 12 mini en iPhone 14 Pro, en voor elk van deze heb je een behoorlijk mooie reeks upgrades:

Komende van de iPhone 11 Pro:

Hogere resolutie: De iPhone 15 Pro Max heeft een hoofdcamera van 48 megapixels, wat een aanzienlijke upgrade in resolutie is in vergelijking met de 12 megapixels van de iPhone 11 Pro.
Sensor-Shift-beeldstabilisatie op de telefotolens: Deze functie, die de sensor stabiliseert in plaats van de lens, helpt bij het vastleggen van scherpere beelden en soepelere video’s, vooral bij weinig licht.
Verbeterde zoommogelijkheden: 3× of 5× optische zoomopties versus 2×.
Fotografiemodi: Functies zoals Actiemodus, Macronmodus, Cinemamodus, ProRAW-foto’s, ProRes-video, Nachtmodus-portretten, Fotografische stijlen en nog veel meer zijn toegevoegd.
Geüpgradede frontcamera met autofocus: Verbeterd de helderheid en focus van selfies en videogesprekken – een grote.
Veel betere prestaties bij weinig licht: Nachtmodus en sensor-shift-stabilisatie zijn één ding, maar met grotere sensoren en snellere lenzen presteert de iPhone 15 Pro Max beter bij weinig licht op al zijn camera’s.
Ultra Wide-upgrades: Zeer significante upgrades aan de ultrabrede camera in de afgelopen jaren stellen deze in staat om veel scherpere foto’s te maken.
Volgende generatie portretmodus: Portretmodus is nu automatisch en vereist geen aparte modus meer, waarbij de Camera-app dieptedata vastlegt wanneer het een persoon, kat of hond detecteert.

Komende van de iPhone 12 mini:

Hogere resolutie: De iPhone 15 Pro Max heeft een hoofdcamera van 48 megapixels, wat een aanzienlijke upgrade in resolutie is in vergelijking met de 12 megapixels van de iPhone 12.
Telefoto: Het hebben van een telefotolens is één ding, maar je zult upgraden naar een 3× of 5× optische zoom. Dat is veel bereik.
Geavanceerde fotografie-modi: waaronder Actiemodus, Macronmodus, Cinemamodus voor video, ProRAW voor foto’s en ProRes-video, onder anderen.
Geüpgradede frontcamera met autofocus: Verbeterd de helderheid en focus van selfies en videogesprekken – een grote.
Veel betere prestaties bij weinig licht: Met grotere sensoren en betere verwerking, plus snellere lenzen presteert de iPhone 15 Pro Max beter bij weinig licht op al zijn camera’s dan de mini.
Volgende generatie portretmodus: Portretmodus is nu automatisch en vereist geen aparte modus meer, waarbij de Camera-app dieptedata vastlegt wanneer het een persoon, kat of hond detecteert.

Komende van de iPhone 14 Pro:

120mm 5x telefotolens: De iPhone 15 Pro Max heeft een 5x 120mm telefotolens, waardoor er meer bereik en creatieve fotografie-opties zijn.
Verbeterde nachtmodus: De nachtmodusfunctie is verbeterd voor betere fotografie bij weinig licht.
Volgende generatie portretmodus: Portretmodus is nu automatisch en vereist geen aparte modus meer, waarbij de Camera-app dieptedata vastlegt wanneer het een persoon, kat of hond detecteert.
Lenscoatings: Bijgewerkte lenscoatings resulteren in minder lensflares bij het fotograferen in lichtbronnen.
Pro Video: Opname naar extern medium en ProRes Log-opname.

Actieknop

Je kunt niet schrijven over de hardware van de iPhone 15 Pro zonder in te gaan op zijn andere kenmerk – en ik heb het niet over een nieuw element in het periodiek systeem.

De Actieknop is een interessante toevoeging met enkele duidelijke toepassingen voor fotografie. Apple toont het openen van de Camera-app om snel een foto te maken in zijn presentatie, en ik was enthousiast over een mogelijke nieuwe fysieke bediening voor de camera. Dit zou een enorme impact kunnen hebben op de bruikbaarheid van de iPhone als een echt fototoestel.

In praktisch gebruik zit de duivel in de details. Ik vond het niet bijzonder nuttig om de knop te gebruiken om de Camera – of Halide – snel te openen. Ja, het gaat snel, maar de knop op de iPhone 15 Pro Max zit vrij hoog, waardoor het minder ergonomisch haalbaar is om snel vast te houden.

In de Camera-app neemt de Actieknop ook een foto. Dit is geweldig, want een toegewijde ontspanknop is geweldig om te hebben, maar het doet niet meer dan de volumeknoppen. Er is geen half-druk voor scherpstellen vóór de opname en je kunt de knop niet ingedrukt houden voor een reeks opnames.

Ik miste echt het normale gedrag van de beltoonknop (dit werd niet geholpen door iOS 17 met prachtige, niet-storende nieuwe beltonen en geluiden). Als gevolg daarvan hield ik het een tijdje op de standaard ‘Stille modus’ instelling.

Dit kwam ergens. Deze kleine, persoonlijke Bedieningspaneel stelde me in staat om de meest nuttige dingen heel snel te schakelen.

Ik denk nog steeds dat er veel meer potentieel is voor een toegewijde knop op een iPhone. Snelkoppelingen ontgrendelen veel potentieel: sommige mensen hebben oriëntatiegevoelige triggers, dus uw Actieknop kan verschillende dingen doen afhankelijk van hoe u uw telefoon vasthoudt. Er zijn enkele beperkte manieren waarop u een functionaliteit voor enkel- en dubbelklikken kunt toevoegen.

In Halide hebben we besloten om echt ons best te doen: met behulp van Snelkoppelingen kunnen we eigenlijk de knop gebruiken voor in-app-triggers. Onze nieuwste update, die vandaag uitkomt, heeft een hele menu voor de Actieknop:

Daarvandaan begeleiden we gebruikers om ofwel onze speciale ‘In-app Trigger’-snelkoppeling in te stellen, waarmee Halide wordt geopend en u de Actieknop kunt gebruiken terwijl u in de app bent om lenzen, modi of meer te schakelen, of om de Actieknop op de ouderwetse manier in te stellen: met een enkele actie of een aangepast menu zoals hierboven getoond.

Dit bijzonder slimme stukje techniek maakte me enthousiast over de toekomst van een toegewijde Actieknop op de iPhone. Camera’s draaien allemaal om fysieke bedieningselementen. Heerlijk tactiele knoppen en knoppen die op vaste plaatsen leven, waardoor u de controle heeft op een manier die reflexmatig kan worden — zodat de camera een verlengstuk van uw eigen lichaam kan worden.

We hopen dat deze update en verdere iteraties van de Actieknop van Apple dit soort flexibiliteit en kracht zullen brengen naar deze nieuwste kleine hardwaretoevoeging. Ik ben enthousiast dat het alleen maar beter zal worden vanaf hier.

Verwerking en proces

In de afgelopen jaren heb ik veel beginners hetzelfde zien tegenkomen: afleidende verwerking op de nieuwste en beste iPhones.

Mensen in foto’s zijn overbelicht en lijken oververwerkt te zijn, en telefoto-opnames worden teruggebracht tot een slordige, vlekkerige brij. Sommigen beweren dat Apple te ver is gegaan in de verwerking, tot het punt dat het afbeeldingen onherkenbaar maakt. Veel Halide-gebruikers verminderen de verwerking in de Instellingen voor vastleggen, of nemen gewoon native RAW op om de verwerking helemaal te omzeilen.

Maar wat er echt gebeurt, is dat de iPhone beter is geworden in het redden van foto’s. In de dagen van de iPhone 7, als ik mijn onderwerp tegen de zon in schoot, was het resultaat onbruikbaar. Op zijn best zag je een silhouet. De iPhone kan nu die ooit onbruikbare foto’s nemen en er acceptabele van maken. Soms zelfs goed.

Een camera-test: kustmammoetbomen verlicht door de zon op een zonnige dag. Diepe schaduwen en zonlicht hoogtepunten produceren een extreem dynamisch bereik dat alleen moderne camera’s aankunnen.
Het compromis is dat beginnende fotografen van vandaag de dag de feedbacklus hebben verloren die we hadden toen we fotografie leerden op grote, domme camera’s. Wanneer een camera nooit faalt, kun je worden misleid om te denken dat je fotografie hebt gemasterd.

Apple bevindt zich in de positie waarin ze een camera ontwerpen voor iedereen. Ik bedoel niet ons allemaal die camerarecensies lezen op deze blog. Ik bedoel zelfs niet ons allemaal op dit halfrond, of in dit land, of in deze cultuur. Ik bedoel elke persoon, van elke leeftijd, op de planeet. En als ze een onbruikbare foto krijgen waar andere camera’s een overbewerkte foto van een geliefde geven, zullen ze de camera kiezen die hen iets geeft boven helemaal niets.

Wij zijn fotografen die cameratoepassingen maken voor andere fotografen. We willen de vrijheid hebben om slechte foto’s te maken.

Ongeacht, dit is de iPhone 15 Pro. Geeft de Pro in de naam ons een beetje meer feedback? Laat het ons fouten maken? Verrassend genoeg, ja.

iPhone 15 Pro Max heeft aanzienlijk meer feedback in zijn verwerking, in een vorm die ik miste in de laatste iteraties van de beeldverwerkingspijplijn van Apple. Terwijl ik mijn foto’s bewerkte, was ik blij om te zien… ruis.

Als het geen stilistische keuze is, geeft ruis aan dat je camera gebrek had aan licht. Wanneer ruis sterker wordt in een afbeelding, begrijpen we dat we een letterlijke opname in het donker maakten.

Op iPhone 15 Pro bevatten ProRAW-bestanden een beetje meer ruis. Dit is het meest uitgesproken op de telefotolens, wat je onomstotelijk vertelt dat het boven zijn gewichtsklasse slaat wanneer het lichtniveaus te laag zijn.

Dit is een welkome verandering, aangezien eerdere iPhone-generaties probeerden dit achter zware ruisonderdrukking te verbergen, wat resulteerde in dat vervaagde, ‘aquarel’ effect. Het lijkt vreemd om juichend ruis toe te juichen, maar dit is echt een enorme verbetering omdat er minder details verloren gaan, en het zou zelfs mensen kunnen helpen betere foto’s te maken.

Ik moet toegeven dat dit soms een moeilijke taak is om te testen. De nieuwe telefotolens is ontworpen om veel licht te verzamelen, en de grotere sensor en optische beeldstabilisatie namen scherpe, handheld-opnamen op in omstandigheden die voor mij bijna ongelooflijk leken. Dit vereist veel werk – van het stabiliseren van het beeld voor gebruikers in de camera tot het maken van een scherpe afbeelding – en het werd nauwelijks genoemd in het evenement. Goed gedaan aan het team dat daaraan heeft gewerkt.

De Camera

Apple steekt monumentale inspanningen in het laten aanvoelen van de iPhone-camera als natuurlijk. De visie is duidelijk: “Je zou nooit moeten weten dat er afzonderlijke lenzen, sensoren en verwerkingspijpleidingen zijn.” Ze streven naar een ononderbroken geheel, een utopische visie van een technologie-geactiveerde camera die gewoon werkt.

Het meeste van hun werk is onzichtbaar. Bij de productie worden componenten gekoppeld met microscopische metingen zodat hun toleranties zijn uitgelijnd voor betere optische en kleurprestaties, waardoor er minder visuele haperingen zijn wanneer de camera lenzen wisselt tijdens de overgang door het zoombereik. Eens onmogelijke prestaties worden mogelijk gemaakt met aangepaste silicium en zeer geoptimaliseerde pijpleidingen waar maar weinig bedrijven van kunnen dromen om te evenaren. Alleen Apple kan dit bereiken dankzij hun integratie van hardware en software.

(Het verbaast me elk jaar dat Apple een ontwerp gebruikt dat afzonderlijke camera’s onthult, terwijl een grote zelfstandige cameramodule ze allemaal zou kunnen samenvoegen, en visueel hun filosofie veel meer zou weerspiegelen.)

Maar elke aanpak vereist compromissen. Het betekent dat de camerasoftware lenzen moet wisselen – zelfs in de ProRAW-modus. Het zal je doen geloven dat je één lens gebruikt wanneer het een andere vervangt,⁵ omdat het denkt dat het voor je eigen bestwil is.

Ik ben niet jaloers op het team dat de Camera-app van Apple ontwerpt. Het moet één app zijn die alles doet, en met elke nieuwe iPhone die nog meer mogelijkheden toevoegt, loopt die cameratoepassing het risico om zwaarder en complexer te worden. Dit jaar slaagden ze er echter in om de nieuwe 28mm en 35mm redelijk goed te integreren.

Met de portretmodus die automatisch wordt ingeschakeld wanneer hij mensen en huisdieren detecteert, kon ik de discrete ‘Portret’ -modus helemaal zien verdwijnen. Met ruimtelijke foto’s en video’s om de hoek, zou het zinvol kunnen zijn om gewoon altijd dieptedata vast te leggen, ongeacht het onderwerp.

Een voorbeeld hiervan is de real-time portretmodus. Lang voordat Cinematic Mode, slaagde Apple erin om een realtime voorbeeld van het vervagende achtergrondeffect in de viewfinder van de iPhone Camera toe te passen. De computationele fotografiekrachtpatser van Google, de Pixel, slaagde er alleen in om de vervagende achtergrond na de opname toe te passen, na enkele seconden van verwerking. Apple paste deze vervaging voor het eerst in realtime toe met behulp van een zeer geoptimaliseerd proces van diepteberekening met de parallax van twee camera’s in de iPhone 7 Plus, maar is begonnen met het gebruik van een real-time machine learning-netwerk dat onderwerpen segmenteert en diepte genereert uit een enkele afbeelding samen met focuspixelgegevens die zelfs werkt op enkele camera-iPhones sinds iPhone XR. Dit zijn buitengewoon indrukwekkende zaken, en stevig in het rijk van dingen die alleen Apple kan doen dankzij de superstrakke integratie tussen software en hardware.

Leuke test: bedek de telefotolens van uw iPhone en richt de camera op dingen dicht bij u. U zult merken dat zodra de minimale scherpstelafstand van de telefotocamera wordt overschreden, Apple Camera eenvoudig een bijgesneden deel van de hoofdcamera inwisselt. Ik denk dat dit slim en redelijk is, maar misschien niet in een ProRAW-opnamemodus waarbij u wilt dat de camera, nou ja, u ruwe camerabeelden geeft.

De jaarlijkse aankondiging van de iPhone voelt als de Superbowl van de technologie – een enorm evenement waar iedereen meestal wel een mening over heeft. Het is spannend om een snelle reactie te hebben, en in het belang van een snelle reactie is het gemakkelijk om specificaties en feitenbladen te bekijken en snel conclusies te trekken. Dat zou je doen geloven dat de iPhone 15 Pro Max weinig biedt buiten zijn lens met een equivalent van 120 mm, maar dit is onmogelijk ver van de waarheid.

Voor de dagelijkse gebruiker bieden de iPhone 15 en 15 Pro waarschijnlijk een van de grootste camera-upgrades in de geschiedenis van de iPhone. Toch lijken mensen dit te hebben gemist. Hoe is dat gebeurd?

Het zijn de details die alle verbeteringen in de hardware en software van de camera van Apple samenbinden. De meeste iPhone-gebruikers maakten foto’s van 12 megapixels, hadden een klein-ish zoombereik, en moesten overschakelen naar een aparte modus voor portretfoto’s.

Met de standaardresolutie van 24 megapixels van iPhone 15 Pro Max, toegevoegde ‘lenzen’ onder de hoofdcamera, automatische dieptevastlegging voor portretten, en die 5×-lens, zal deze release misschien niet indruk maken op een specificatieblad, maar is enorm voor iedereen die een iPhone gebruikt om foto’s te maken.

Ondertussen krijgen de professionals de Actieknop, een grote stap richting de telefoon zelf als een toegewijd fototoestel.

Gerelateerde berichten

Hoe je de juiste smartphone kiest: Een uitgebreide koopgids

Smartphones zijn een onmisbaar hulpmiddel in het moderne leven geworden. Bijna iedereen gebruikt ze voor verschillende taken, zoals communicatie, entertainment, werk en studie. Met de voortgang van…

Motorola Moto: Betrouwbaar, Ruim & Krachtig

Met een sterke reputatie voor het leveren van kwaliteitstelefoons tegen betaalbare prijzen, heeft Motorola opnieuw indruk gemaakt met de nieuwste toevoegingen aan de Moto serie. De Moto…

Samsung Galaxy S24 Serie: Topklasse Smartphones en Bundels

In de immer veranderende wereld van smartphones blijft Samsung een voortrekkersrol spelen met de lancering van de langverwachte Samsung Galaxy S24 Serie. Deze serie introduceert niet alleen…

De Top Smartphones van 2024 – Ontdek de Nieuwste Innovaties

In de dynamische wereld van smartphones is het kiezen van het juiste model van groot belang. Apple iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium: De Apple iPhone 15…

Extra’s Van De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10 is een van de meest geavanceerde smartphones die momenteel op de markt is. Het toestel is uitgerust met een groot aantal extra’s die…

Professioneel Fotograferen Met Je Smartphone

Het is zeker mogelijk om professionele foto’s te maken met een smartphone. Moderne smartphones hebben geavanceerde camera’s met hoge resoluties, verschillende lenzen, en beeldstabilisatie die de kwaliteit…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *